Sponsor
Planted-box - Leaderboard
Loricariidae voer verkruimelen

Zo krijg je Loricariidae aan het eten!

Vandaag ga ik jullie een trucje laten zien dat ik geleerd heb van de mensen van PlanetCatfish.

Het komt vaak voor dat men een nieuwe L nummer, siamese algeneter of groepje Otocinclus koopt, maar dat deze nieuwe vissen vervolgens niet willen eten. Dit is met name het geval bij zogenoemde ‘Aufwuchs’ eters, zoals de Baryancistrus sp. L018 oftewel de ‘golden nugget’ maar ook bij andere vissen zoals Chaetostoma, Parancistrus, Ancistrus, Hemiancistrus en Otocinclus soorten.

Daarnaast kan ik wel zeggen dat alle vissen met zuigmondjes baat hebben van deze manier van voeren.

Wat heb je nodig?

Benodigdheden Loricariidae voer
Benodigdheden Loricariidae voer
 • een gladde steen (je kan ook een stukje kienhout gebruiken)
 • een ei
 • een schaaltje
 • een kwastje
 • een mixer
 • je favoriete visvoer

Stap 1: Je scheidt het eiwit van de dooier

Eiwit scheiden van dooier
Eiwit scheiden van dooier

stap 2: je klopt het eiwit stevig op, totdat er schuim belletjes in komen

Eiwit opkloppen
Eiwit opkloppen

stap 3: je pakt het kwastje en smeert het geklopte eiwit ruimschoots op de steen

Smeer steen in met eiwit
Smeer steen in met eiwit

stap 4: je verkruimelt het visvoer zo fijn mogelijk en strooit het over de ingesmeerde steen

Loricariidae voer verkruimelen
Loricariidae voer verkruimelen

stap 5: de steen is klaar. laat de steen minimaal 24 uur drogen totdat het eiwit keihard is geworden.

Loricariidae voer laten drogen
Loricariidae voer laten drogen

Nu leg je de steen in de bak. Het liefst vlak voordat het licht van je aquarium uit gaat. Zo heeft de nieuwe en waarschijnlijk schuwe vis alle rust om de steen te vinden en hem kaal te schrapen. De volgende morgen haal je de steen, die helemaal schoon zal zijn, weer uit je bak.

Deze manier van voeren heeft vele voordelen. De belangrijkste is natuurlijk dat je nieuwe vis eten binnen krijgt, en op hetzelfde moment alvast een beetje gewend raakt aan de smaak van droogvoer. Daarnaast stimuleer je op deze manier het natuurlijke gedrag van de vissen. In de natuur zijn de hierboven genoemde vis soorten namelijk 80 tot 90% van de dag bezig met het afschrapen van stenen en hout. Je zal merken dat de nieuwe vis actiever wordt en sneller gewend raakt aan normaal droogvoer.

Ook voor vissen die al wel gewend zijn aan droogvoer, is zo’n geprepareerde steen een welkom tussendoortje. Vissen vinden het namelijk heerlijk! En daarnaast houdt het de vissen bezig. ik ben van mening dat dieren in gevangenschap zich snel kunnen gaan vervelen, zeker als het om hoogst intelligente dieren gaat zoals dolfijnen en papegaaien. Ook vissen zijn intelligent, onderschat onze gevinde vrienden niet! Daarom is het goed om je dieren bezig te houden. Ze mogen best een beetje werken voor hun voedsel!

Een laatste voordeel, de ingrediënten die je gebruikt kan je aanpassen op het voedingspatroon van de vis. Het basis ingrediënt is eiwit, dit is voor alle vissen goed, dit zijn bouwstoffen voor het lichaam. Maak je een steen voor een Chaetostoma, dan gebruik je zoals op de foto een algen tablet op basis van Spirulina, eventueel aangevuld met een andere smaak zoals Discus granulaat, het roze op de foto. Maak je een steen voor een Hypancistrus, dan ga je anders te werk. Het Discus granulaat is hiervoor prima te gebruiken, maar je kan het zo gek maken als je zelf wil en keer op keer weer variëren met de samenstelling. Je kan bijvoorbeeld ook diepvries artemia of muggenlarven aan de steen hechten!

Deze manier van voeren kan het leven van je dure vissen redden. Vooral in het geval van ‘Golden Nuggets‘ zoals L018, L081 en L177 is dit broodnodig, aangezien deze vissen vaak niet of amper eten in gevangenschap!

Hieronder een filmpje in het Engels waarbij getoond wordt hoe je het eiwit met spirulina aanbrengt:

Literatuur: Planet Catfish

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

One thought on “Zo krijg je Loricariidae aan het eten!”

 1. Jiska schreef:

  Leuk idee!
  Wat voor stenen gebruik je hiervoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!