Nothobranchius kilomberoensis

Zo kweek ik Nothobranchius

De Nothobranchius kweekt makkelijk. De vrouwen zijn vruchtbare ei-leggende machines. Een vis met een dergelijke korte levensduur zal, van nature, niet erg kieskeurig zijn over de partner of water condities tijdens het paren. Er zijn veel verschillende types kweek kommen die je kunt gebruiken.

Een simpel plastic bakje (ijs bakje) met deksel is meestal voldoende. Het deksel helpt voorkomen dat het turf door het hele aquarium wordt verspreid als de vissen paren. Snij een rond gat in het deksel met een diameter van ongeveer vijf centimeter. Snij hem niet te klein aangezien de vissen zich kunnen verwonden als ze langs het randje schrapen bij het naar binnen of buiten gaan.

Kweek kommen
Kweek kommen

Veenmos Turf is verkrijgbaar bij Tuincentra en sommige supermarkten. Verwar Veenmos turf niet met turf. Het eerste is pluiziger.  Je kan ook gewoon turf gebruiken maar dat is niet geschikt voor killies die in het turf duiken. Voordat je het Veenmos turf in de kweek kom doet, moet je het eerst koken. Dit steriliseert het turf en verwijderd de olie. Koel het Veenmos turf met stromend water voordat je het in de kweek kom doet.

Nothobranchius zijn turf broeders. Ze leggen hun eieren net onder het oppervlak van het turf in tegenstelling tot turf duikers die letterlijk eerst diep in het turf duiken voordat ze hun eieren leggen.

Kweekbakje
Kweekbakje

Als ze goed op levend voer worden geconditioneerd, worden Nothobranchius binnen 2 maanden seksueel volwassen. Hou de mannen apart van de vrouwen als je nog niet klaar bent om de eieren te oogsten, bij afwezigheid van een kweek bakje zullen de Nothobranchius de eieren in het grind of op de bodem van het kale aquarium leggen.

Ik doe doorgaans één mannetje met meerdere vrouwtjes in een kaal aquarium van ongeveer 20 liter wanneer ik met ze wil gaan kweken. (Dat is de manier waarop het bij mensen ook zou moeten gaan, denk je niet? Mocht ik hopen..)

Om peperstip te voorkomen, voeg ik 2 eetlepels zout toe aan het water. Ik bemerk dat peperstip altijd toeslaat als ze in een kweekbak worden gedaan. Ik weet het niet zeker maar denk dat het Veenmos Turf het water zachter en zuurder maakt, en hierdoor condities creëert waarin de peperstip goed gedijt.

Nothobranchius kweekbak
Nothobranchius kweekbak

Als je een plastic bakje gebruikt als Kweek bakje, doe dan een steentje om het te verzwaren. Stenen zijn handig aangezien Nothobranchius graag hun lichaam ergens tegenaan willen drukken als ze afzetten. Vul het bakje tot de helft met Veenmos turf en vul het af met water. Geef het turf wat tijd om te zinken en verwijder het drijvende afval. Doe het kweekbakje voorzichtig in het kweek aquarium. Een klein beetje Veenmos turf zal doorgaans uit het bakje drijven. Doe geen moeite het losse veenmos turf af te hevelen aangezien het toch wel een troep wordt als de vissen gaan paren.

Als de vissen seksueel volwassen zijn en niet veel gestrest zijn geraakt van het verplaatsen naar het kweek aquarium, zullen ze bijna direct beginnen met paren. Het mannetje verleidt het vrouwtje om het kweekbakje in te gaan door zijn vinnen op te zetten en zijn mooiste kleuren te laten zien.

Nothobranchius koppel in het kweekbakje
Nothobranchius koppel in het kweekbakje

Als het vrouwtje bereidwillig is, zal ze de kom in zwemmen en het mannetje drukt haar naar beneden tot de onderste helft van hun lichamen is begraven onder onder het Veenmos turf. Daar blijven ze even stil liggen terwijl ze schokkende bewegingen maken en daarna uit elkaar gaan. Dat is het signaal dat er een ei is gelegd. Een vrouw legt doorgaans meerdere eieren voordat ze de kweek kom verlaat. Eén vrouw kan tot zo’n 30 eieren per dag leggen.

Als je veel vrouwen gebruikt, zullen er zich na een paar dagen veel eieren in de kweek kom bevinden. Maar als je slechts een koppel hebt, is het beter om de kweek kom minstens een week in het aquarium te laten. Als de vissen zich in het kweekaquarium bevinden voer ik de vissen met levende tubifex en vers uitgekomen artemia. Af en toe krijgen ze ook levende rode mug als speciale lekkernij. Als je veel eieren wil verzamelen, voer ze dan alleen levend voer. Diepvries voer is geen levend voer. Diepvries voer is voor een Killie als ingeblikt voer voor een mens. Het doet niets voor het libido. Als je mij niet gelooft, vraag het dan aan de vissen.

Ik ververs veelvuldig water, ongeveer de helft van het water per twee dagen. Killies leggen veel eieren als ze gezond en gelukkig zijn, hou dus het water in de kweek aquaria schoon en geef ze een zo gevarieerd mogelijk dieet.

Nothobranchius man met drie vrouwen
Nothobranchius man met drie vrouwen

Om het water in het kweek aquarium schoon te houden, gebruik ik een simpel spons filter. Sommige aquarium winkels in Singapore verkopen een soort spons filter dat L vormig is. Dat is een goed filter om in een kweek aquarium te gebruiken omdat ze aan de zijkant van het aquarium kunnen worden bevestigd en hierdoor ruimte sparen.

Als er Veenmos turf in het aquarium zit, is het aan te raden de spons regelmatig te wassen omdat hij binnen geen tijd verstopt raakt. Maar gebruik hier altijd aquarium water voor aangezien je de “goede” bacteriën in het filter niet wil doden.

Nothobranchius man met drie vrouwen
Nothobranchius man met drie vrouwen

Foto’s: Loh Kwek Leong
Bron: www.Killies.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: