Sponsor
Aquariumplantenshop
Nothobranchius eieren op turf

Zo laat ik Nothobranchius eieren uitkomen

“Voeg water toe, en maak vissen” – citaat van mijn goede vriendin, Susan Aufieri

Turf is het meest gebruikte medium om Killievis eieren op te incuberen. De incubatie tijd varieert bij de verschillende soorten maar je kunt redelijk veilig aannemen dat de eieren van de  Nothobranchius  na ongeveer 6 a 8 weken uitkomen als je ze bewaart bij een temperatuur van 29 graden Celsius.

Het turf moet altijd bewaard worden op een donkere en koele plaats. Een piepschuim box werkt het beste omdat dit de temperatuur constant houdt. Maar het is ook goed mogelijk om de eieren in een lade van je bed te bewaren. Een indicatie waaraan je kunt zijn dat de eieren volledig zijn ontwikkeld zijn de ogen, deze zijn dan zichtbaar door de schil.

Als je er klaar voor bent om de eieren uit te laten komen, haal ze dan niet uit de turf als je ze nat gaat maken. Om redenen die nog niet volledig worden begrepen, komen de eieren niet uit zonder de turf.

Nothobranchius eieren op turf

Nothobranchius eieren op turf

Als er “ogen” zichtbaar worden in de eieren, betekend dit dat het tijd wordt om de eieren nat te maken. maar zelfs als je de ogen niet kunt zien, is het oke om het turf nat te maken als je denkt dat de eieren volledig ontwikkeld zijn.

De nog niet volledig ontwikkelde eieren raken niet beschadigd als ze herhaaldelijk nat worden gemaakt, zolang je het turf daarna maar weer droogt en goed opslaat.

Killie eieren met oogjes

Killie eieren met oogjes

Het turf maak je als volgt nat, vul een plastic bakje (20 x 20 centimeter) met gerijpt water tot een diepte van ongeveer 5 centimeter. Ik gebruik doorgaans water uit een stabiel draaiend aquarium. Plastic bakjes in verschillende maten zijn overal verkrijgbaar.

Doe het turf in het “kweek bakje” en breek voorzichtig de stukken. Zodra het turf naar de bodem is gezakt, hevel je het drijvende afval af. Het is belangrijk dat je het oppervlak van het water vrij houdt omdat het anders moeilijk wordt om de jongen te zien en te vangen als ze uit zijn gekomen. Wees wel voorzichtig bij het verwijderen van het drijvende afval. Hoewel de eieren zouden moeten zinken, kunnen ze soms vast zitten aan het drijvende turf.

Kweekbakje

Kweekbakje

Als de timing goed is, zou je de jongen binnen een paar uur moeten zien. Zo niet, wacht dan minstens twee dagen. De jongen kunnen niet echt goed zwemmen als ze net zijn uitgekomen. Ze blijven de eerste paar minuten bovenop het turf liggen, daarbij maken ze wriemelende bewegingen.

Uitgekomen Nothobranchius jongen

Uitgekomen Nothobranchius jongen

Vang ze niet direct uit maar wacht een paar uur totdat ze “vrijzwemmen” voordat je ze verplaatst naar een “opgroei bak”. Dit is waar de vissen worden grootgebracht totdat ze ongeveer drie weken oud zijn.

Pas uitgekomen Nothobranchius jongen

Pas uitgekomen Nothobranchius jongen

De beste manier om ze over te zetten is met een pipet. Je hoeft voor een pipet niet op zoek te gaan in Singapore. Voor zover ik weet, zijn die daar niet verkrijgbaar. De drie pipetten die ik heb komen uit de Verenigde Staten van A. Oogdruppelaars, die verkocht worden in apotheken kunnen ook gebruikt worden om de jongen te vangen. Het enige nadeel met een oogdruppelaar is dat je veel meer “lol” hebt met het achter na jagen van de jongen. Als je van plan bent om een pipet te kopen via een on-line winkel, raad ik je aan er een te kopen met de gebogen punt.

Wees erg voorzichtig bij het verplaatsen van de jongen. Ruw behandelen kan leiden tot gebroken ruggen en dode visjes. Het is geen goed idee om de visjes met een netje te vervoeren aangzien de vissen een shock en trauma oplopen als ze uit het water worden gehaald.

Pipet

Pipet

Zorg er voor dat je wat Javamos of Christmas mos in de opgroei bak hebt zitten. Mos bevorderd de groei van infusoria en zorg ook voor een veilige deken voor de jongen. Ik heb doorgaans mijn opgroei bakken klaarstaan een paar dagen voor ik mijn eieren nat maak.

Om de infusoria groei te bevorderen, doe ik twee druppels liquifry in het water. Het is ook handig om wat slakjes in het bakje te hebben aangezien hun uitwerpselen ook voedsel zijn voor infusoria. Doe niet teveel jongen in een bakje anders wordt het sterftecijfer hoger. Ik heb doorgaans niet meer dan 20 jongen in een 20 bij 20 centimeter opgroei bakje.

Twee dagen na het nat maken, droog je het turf weer en slaat het op. De kans is groot dat er nog meer jongen uitkomen als je het turf na twee weken nog eens nat maakt. Sommige eieren, zullen van nature niet uitkomen tijdens de eerste of zelfs de tweede en derde, natte periode. Dit staat bekend als diapauze ( red: -rustperiode (waarin ontwikkeling vrijwel stilstaat, voornamelijk bij insecten), moeder natuurs back-up systeem om er zeker van te zijn dat in het geval van een enkele of foute regenbui, niet alle vissen afsterven als de plas weer direct opdroogt.

Het is ook een goed idee om de soortnaam en de datum van uitkomen op te schrijven op de opgroei bak, zeker als je meer dan één soort killie laat opgroeien.

Bron: killies.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter

zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt: