Zo richt je jouw aquarium in

Zo richt je jouw aquarium in

Veel Nederlanders houden een gezelschapsaquarium, met daarin verschillende vissoorten uit diverse gebieden die elkaar goed verdragen. Er zijn veel mooie combinaties voor jouw vissenhuishouding mogelijk. Voordat je een aquarium aanschaft is het belangrijk om je hierin te verdiepen, zodat je bijvoorbeeld weet welk formaat je aquarium moet hebben.

Edwin Tallo van adviesjagers.nl licht het belang van een goed aquarium toe. “Een hoogwaardig aquarium is een investering maar het is dan ook het belangrijkste item dat ervoor zorgt dat jouw vissen een goed leven hebben. Zo moet het aquarium ruim genoeg zijn voor de vissen die je wilt houden en moet je bedenken op welke plek je het aquarium neerzet. Staat hier wel of geen direct zonlicht op? Dit heeft invloed op de algenvorming. Door hier vooraf over na te denken weet je ook welke pompen en filters je nodig hebt om de kwaliteit van het water goed te houden.”

De juiste achterwand uitzoeken

Wanneer je het juiste aquarium in huis hebt kun je verder met de decoratie, waarvan de achterwand zeer bepalend is voor de uitstraling. Zonder achterwand kijk je namelijk gewoon door het aquarium heen tegen de achterwand. Er zijn zeer veel soorten waar je uit kunt kiezen. Als je echt een unieke achterwand wilt kun je deze zelf maken, vergeet niet om de achterwand goed te behandelen om deze tegen water te beschermen. Ook kun je kiezen voor een bedrukte poster die je aan de buitenkant van het aquarium bevestigt. Een achterwand in het aquarium ziet er wel natuurlijker uit en geeft de bak meer diepte. Ook kun je hierdoor een plekje creëren waar de vissen kunnen schuilen.

De waterplanten

Voor een optimaal leefklimaat voor de vissen kies je niet alleen voor waterplanten die je mooi vindt, maar kijk je welke planten het beste passen bij de omstandigheden in het aquarium. Test allereerst het water en controleer de zuurgraad van het water. Niet iedere plant gedijt goed in alle PH-waardes. Daarnaast kijk je naar de sterkte van de aquariumverlichting. Sommige planten hebben weinig licht nodig en weer anderen groeien het best bij veel licht. Vergeet ook niet om de hoogte van het aquarium op te meten en te kijken hoe groot de aquariumplant die jij op het oog hebt kan worden.

Voedingsbodem of niet

Een voedingsbodem bestaat uit een laag van voedingsrijke grond. Hier halen jouw aquariumplanten de benodigde voeding uit. Deze bodem is niet voor iedere plant nodig. Het voordeel van een voedingsbodem is dat deze leidt tot minder algen in het water. Doordat de planten beter groeien is er minder voeding waardoor algen zich minder hard ontwikkelen. Ook is er ademruimte voor de wortels van de planten en hoef je niet steeds vloeibare plantenvoeding toe te voegen. Dit zorgt voor een betere balans in de waterwaarden. Als je veel drijfplanten hebt of planten die sowieso wel groeien kun je ook kiezen voor enkel plantenvoeding.

Zand als bodem

Zand is geen voedingsbodem, maar er zijn toch verschillende redenen om wel voor deze bodembedekking te kiezen. Zo ziet zand er mooi uit en vinden visjes als meervallen en algeneters het prettig om zich in te graven in het zand. Ook is het verkrijgbaar in verschillende kleuren waardoor je met zand echt een andere uitstraling kunt geven aan het aquarium. Schoonmaken is ook een stuk gemakkelijker dan wanneer je kiest voor een voedingsbodem. Sommige voedingsbodems geven namelijk troebel water dat weer moet zakken na het schoonmaken.

Hoeveel vissen passen er in het aquarium?

Wanneer je weet welke vissen je wilt hebben is het belangrijk om te bedenken hoeveel vissen er in het aquarium passen. Er valt geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag, omdat het onder andere afhangt van de vissoorten. Wat je in ieder geval wilt vermijden is een overbevolkt visbestand. Er zijn wel enkele algemene regels maar je kunt het beter navragen in de AquaInfo Club!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekfilter
zoekfilter

Nuttige Aquarium adressen

Op zoek naar een vereniging, winkel of plek waar je je Co2 fles kan vullen? Tik je plaatsnaam in en je krijgt een kaart met adressen bij jou in de buurt:

Copyright © AquaInfo 2007 - 2021