Sponsor
Logo AZ Siervishandel
Nothobranchius palmqvisti

Zo verzamel ik de Nothobranchius eieren

Als je denkt dat er voldoende eieren in het kweek bakje zitten, wordt het tijd om deze uit het kweek aquarium te halen. Vaak zullen er vissen in de kom zitten. Verwijder ze en haal de steen eruit. Je kunt controleren op eieren door het turf te roeren met je vingers. Als er eieren in zitten zijn ze duidelijk zichtbaar.

Nothobranchius in kweek kom

Nothobranchius in kweek kom

Giet het veenmos turf in een koffie filter. Laat het water uit het koffiefilter in de kweekbak druppelen. Draai het bakje rond zodat het water al het nog aanwezige turf meeneemt en giet het turf in het filter totdat er geen turf meer over is. Laat geen turf in de kom of je zal wat eieren verliezen. Elk ei is waardevol.

Koffiefilter

Koffiefilter

Laat al het water eruit druppelen en knijp dan flink in het filter. De eieren zijn sterk en kunnen redelijk tegen een ruwe behandeling maar knijp niet te hard. Leg het turf op meerdere lagen kranten. Controleer het koffiefilter op eieren. Vaak zullen er wat eieren aan de zijkant van het filter kleven.

Nothobranchius eieren in koffiefilter

Nothobranchius eieren in koffiefilter

De beste tijd om op zoek te gaan naar de eieren is als het turf nog nat is. Spreid het turf uit op de kranten en de eieren zijn duidelijk zichtbaar als ze er zijn. Natte eieren glinsteren dus zijn ze makkelijk te zien. Zelfs al is het maar twee uur later, dan wordt het moeilijker om de eieren te zien als je er naar op zoek gaat. Nothobranchius eieren zijn redelijk groot en kunnen makkelijk met het blote oog worden gezien.

Ze weegt ongeveer 60 kilo en is 1 meter 60 lang. Ik heb het hier over mijn vrouw, niet het ei (duh). Hieronder staat haar vinger.

De eieren variëren in kleur en sommigen lijken doorzichtig en onbevrucht maar zo ver als ik weet zijn de eieren goed zo lang ze niet beschimmeld zijn.

Nothobranchius ei op vinger

Nothobranchius ei op vinger

Houdt het turf bedekt tussen de lagen krantenpapier en laat het zo’n 24 uur drogen. leg de kranten niet in de zon omdat dan het turf te snel droogt. Als het maar een klein beetje turf is, dan is 24 uur misschien wat te lang.

De juiste vochtigheid is belangrijk. Het turf moet niet drijfnat zijn maar ook weer niet gort droog. Als het turf te vochtig is, dan kunnen de eieren beschimmelen. Als het te droog is kunnen de eieren sterven en verdwijnen in het niets.

Hou je ogen op het turf en niet op het meisje, de volgende foto in het incubatie artikel laat het verschil zien tussen nat en droog turf.

Nat turf

Nat turf

Foto’s: Loh Kwek Leong
Bron: www.Killies.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ben jij al lid

van de AquaInfo Club?

Wil je lid worden?

Lid worden is gratis!