Pseudanos trimaculatus – Drievlek Kopstaander

Pseudanos trimaculatus of in het Nederlands de Drievlek Kopstaander is een redelijk zeldzame verschijning in de hobby. Advies: houdt ze in een grote groep!

Beschrijving

Pseudanos trimaculatus – Drievlek Kopstaander

Pseudanos trimaculatus is in 1858 voor het eerst beschreven door Kner als Schizodon trimaculatus. Later hebben ze heel lang tot het Anostomus geslacht behoort. Momenteel zijn in dit geslacht in totaal vier soorten geplaatst: Pseudanos gracilis,  Pseudanos inrinae en Pseudanos winterbottomi.

De geslachtsnaam Pseudanos is afgeleid van het oud Griekse pseudes en betekent onecht. Trimaculatus betekend met drie vlekken.

Deze soort verscheen rond 1913 voor het eerst in de aquarium hobby. Momenteel wordt deze soort echter slechts heel zelden aangeboden.

Beschrijving

Net als al zijn andere familie leden is Pseudanos trimaculatus langgerekt en enigszins rond van vorm. Ze hebben ook de karakteristieke omhoog staande bek. De kleur is een zilverbruin met rood in de vinnen en rond de bek. Op de flank zijn doorgaans twee zwarte vlekken zichtbaar. Op het kieuwdeksel is soms een derde vlek zichtbaar. Ze kunnen een maximale lengte bereiken van zo’n 16 centimeter. Qua uiterlijk lijken ze erg op Petulanos plicatus (voorheen Anostomus plicatus genoemd).

Het verschil tussen de geslachten is niet duidelijk waarneembaar.

Het scholenvissen die in een groep van minimaal 8 exemplaren gehouden zouden moeten worden. Vissen die solitair of in een te kleine groep gehouden worden voelen zich niet op hun gemak. Ze zijn dan vatbaar voor ziektes, worden schuw of agressief en kwijnen weg.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van de Drievlek Kopstaander is groot. Ze komen voor in Argentinië, Brazilië, Ecuador, Guyana en Peru. Drievlek Kopstaanders bewonen daar onder andere het stroomgebied van de Amazone, Rio guaporé in Brazilië en Rio Essequibo en Rio Rupununi in Guyana. Je kunt ze meestal aantreffen in groepen van 10 tot 50 exemplaren in dieper water. Ze worden vaak samen met Leporinus soorten aangetroffen zoals Leporinus frederici.

Dieet

Het dieet van Pseudanos trimaculatus bestaat in het wild voornamelijk uit planten en algen. Daarbij krijgen ze af en toe ook ongewervelden binnen. In het aquarium moet je dan ook rekening houden met het voer zodat ze voldoende groenvoer binnen krijgen. Je kunt ze voeren met een mengeling van levend en diepvriesvoer maar daarnaast zeker ook voldoende plantaardig materiaal. Denk daarbij aan algen wafers, spirulina vlokken, geblancheerde spinazie, sla, komkommer, courgette etc.

Het Pseudanos trimaculatus aquarium

Omdat deze soort wat groter wordt en in een groep gehouden moet worden is een ruim aquarium vanaf 150 centimeter aan te bevelen. Richt het aquarium in met (filter) zand op de bodem. Plaats ter decoratie en om de zichtlijnen te breken wat hout en takken. Zorg dat het aquarium goed is afgesloten, het zijn uitstekende springers!

Zachte planten zijn in een aquarium met Pseudanos trimaculatus geen lang leven beschoren. Zachte bladeren verdwijnen al snel in de maag van de Drievlek Kopstaander. Als je planten wil houden, neem dan taaie soorten zoals Anubias en bijvoorbeeld Javavaren. Deze zijn beter bestand tegen het continue grazen van deze soort. Ook algen worden graag gegeten. Plaats de soort dan ook bij voorkeur in een wat rijper aquarium waar wat algen in hebben kunnen groeien.

Het water mag en een temperatuur hebben van zo’n 23 tot 27 graden. Ze houden van wat zuurder tot neutraal water met een pH van 6.0 tot 7.5. Het meeste kraanwater in Nederland is hiervoor wel geschikt.

Houdt ze in een groep van minimaal 8 exemplaren om de onderlinge agressie te verdelen. Andere soorten laten ze veelal gewoon met rust. Je kunt ze dan ook meestal goed combineren met karperzalmen, Harnasmeervallen, vredelievende cichliden, Corydoras soorten en dergelijke. Je kunt ze beter niet combineren met andere Kopstaanders of bijvoorbeeld Maanvissen met lange vinnen waaraan ze kunnen knabbelen.

Kweek van de Pseudanos trimaculatus – Drievlek Kopstaander

Over de kweek van Pseudanos trimaculatus – Drievlek Kopstaander is niets bekend.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

AquariumGlaser.de

Bronnen

Fishbase.org
Fishpedia.fr
Seriouslyfish.com
Mergus Aquarien Atlas – auflage 8 – pagina 236

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Synoniemen

,

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Pseudanos trimaculatus – Drievlek Kopstaander” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *